søndag 23. november 2008

Fra gisp til gips...



Blå himmel og sol. Snø og is. Dette måtte utnyttes. Søndagsturen ble selvfølgelig en aketur. God fart på snø og is og gras. Men dessverre for Jakob ble det en rundtur. Fallet var forkjært. Utur. Bruddet kunne ikke gipses, men armen er bandasjert og fastbundet. God til jul.

torsdag 20. november 2008

Teknologiutnyttelse


JSF-flyet (sett fra Afghanistan)

Regjeringen vil kjøpe 48 JSF jagerfly fra USA. Dette flyet er visstnok både billigere og bedre enn svenskeflyet. En av den største fordelen med JSF er at det er usynlig for fienden. Men trenger vi da så mange? Fienden ser de jo ikke, og kan ihvertfall ikke telle de. Jeg synes vi kan bli enige om at vi sier vi kjøper 48 fly, men egentlig kjøper vi bare 24. Men ikke si det til fienden.
Hvem er fienden, forresten?

Tid for tøffe-tom

Jeg fikk dessverre rett (igjen) om småtasselandslaget, og vi åpner slusene for en sivilisert utskjelling av Hareide og hans gutter. - Og jeg selv synes han er massivt udugelig, jeg synes han er inkompetent, selvopptatt, bornert, og en skam for sitt landslag.

Du er velkommen til å utøse din høflige æreskjelling av Hareide - så bli ferdig med det, og foreslå en ny landslagstrener.

Mitt forslag; Tøffe Tom (ihvertfall for en redningsaksjon).

tirsdag 18. november 2008


Norges beste menn(?) skal til Dnepropetrovsk og spille kamp på onsdag. Men er det noen som lenger har tro på at Hareides sammenraskede menn kan prestere? Det er jo en gjeng med lettvektere. Hvem tror at Norge kan fremskaffe et klasselag av småtasser som snurrer rundt med stormaktene? I den grad Norge noen gang har gjort det godt med landslaget, så har det vært med en helt annen spillerstall -og stil. Ja, - vi snakker "stall". Det var en gjeng med svære gamper som stod fjellstøtt i sonen og plukka opp baller som de pælma opp i angrep til en som var ekspert på å ta imot baller som var nettopp det - pælma opp fra forsvaret. Og var vi heldig, så var det en norsk småtass i angrepet. Og i et sjeldent øyeblikk fikk småtassen tak i ballen, og fikk omsatt den mot mål. En og to småtasser - ja takk! Et landslag av småtasser - nei takk!

søndag 16. november 2008

Er det morgen nå?

En helg er omme, og det samme spørsmålet står igjen; - Hvorfor våkner barna mye tidligere i helgene enn i ukene? Hvorfor våkner de tidligere når de har fri, enn når de skal på skolen eller i barnehagen? I og rundt huset er det ro - ingen vekkerklokker - allikevel er podene oppe lenge før barnetv. Dette synes å være et allment fenomen, og en akseptert sannhet at slik skal det være. Endel voksne sier at de har en biologisk vekkerklokke som slår til hvis det er noe viktig vi skal rekke. Er det slik at barn har en denne stilt inn på endelig-morsom-frihelg-modus?

onsdag 12. november 2008

Også når det snør...

">">

Politiet har hele høsten kjørt sin lønnskamp. De har i stor grad fått boltre seg med mannskapsmangel, manglende risikotillegg og beordringer i media. De færreste har pirket borti hvordan politiet kan kjøre ulovlige aksjoner? Hvordan de kan sette sikkerheten til borgerne til side, i kampen for egen lommebok? Hvordan de kan forsvare en pensjonsalder på 57 år når mannskapsmangel er det store problemet?

Det er mange av oss som mener at flere grupper i det offentlige burde hatt høyere lønn. Men gjør politiet en så imponerende jobb at vi bør kaste mer penger etter akkurat dem? Er det imponerende at mellom en fjerdel og en tredjedel av forbrytelsene oppklares? Med andre ord; - de aller fleste forbrytelsene klarer de aldri å oppklare. Politifolka burde spare aksjonene til lønnsoppgjøret, og heller bidra til en skikkelig debatt om kvaliteten og effektiviteten i politiet.
Kanskje er ikke lønnsnivået det det største problemet de har.

mandag 10. november 2008

De usynlige

Jeg har sett "De usynlige", og på tross av oppfordringer blir det ingen anmeldelse her. Men noen synsende kommentarer har vi selvfølgelig plass til. "De usynlige" var en skakende film - ihvertfall i 1,5 time. Med store skuespillere og en tøff kameraføring, fikk vi en sjelden deltakelse i historien og de voldsomme dilemmaene. At man den siste halvtimen sklir henimot mer klassiske filmklisjéer - ødelegger allikevel for at dette var en meget bra film og en tildels ubehagelig opplevelse.

Men det sentrale er jo tilgivelsen, bitterheten, oppgjøret. Hva er viktig - og for hvem er det viktigst? Kan vi kreve tilgivelsen? Kan vi godta bitterheten?

Fra vondt til verre

onsdag 5. november 2008

Dansen

Finanskrisen har lagt en foreløpig klam hånd over forbruksveksten vår. Iflg Aftenbladet har "Dansen rundt kassen dabbet av" - og det er ingen gladsak! Nå er fokus på få fart på sakene og pengene igjen. Vi kan ikke tåle en stagnasjon i forbruksveksten.

Men er det ikke akkurat det vi, og ikke minst resten av verden, trenger. Skal vi bare fortsette vårt vulgære forbruk? Eller kunne noen reise seg opp å si; - Kanskje det er bra nok sånn det er nå!? Skal vi ta en stopp her?

På Island ser det ut til at det nå er en selvransakelse ift det ekstreme forbruket de har hatt de siste årene. Men hva gjør vi? Hva gjør SV-finansministeren? Hun drar gullkortet og oppfordrer oss andre til akkurat det samme - så ofte som mulig. Dansen må ikke stoppe.

Bugge i toppen!

Tre SF-spillere er med på årets lag i 1. divisjon. Og med kun 4 tap og 25 baklengs, så er det ikke uventet forsvaret som har gjort det best også i denne kåringen. Og Bugge kjempet helt i toppen.
KEEPER: Espen Bugge Pettersen, Sandefjord (5,30)
MIDTSTOPPER: Birger Madsen, Sandefjord (5,29)
VENSTREBACK: Alexander Gabrielsen, Sandefjord (5,22)

Noen i Viking som har savnet Gabrielsen i år!? He-he

Obamania

Det ble brakseier til Barack Obama. Vi gratulerer og håper verden kan se lysere tider i møte. Det er iallefall snart slutt på cowboy-retorikken. Og som den familievennlige bloggen dette er, så tar vi med et familiebilde av presidenten in spe.

tirsdag 4. november 2008

mandag 3. november 2008

USA og verden varme(r/s) opp

Mens kloden varmes opp, er våre øyne stirrende på tre menn og en kvinne (Obama, McCain, Joe the plumber og Palin). Hvem heier den stadig hetere kloden på? Vil noen kandidatene løfte arbeidet for å redde klimaet? Neppe. Du kan jo sjekke ut på NYTimes' gode oversikt over valget; http://elections.nytimes.com/2008/president/issues/climate.html

Dagens ellevemeter

søndag 2. november 2008

Stedet Newton glemte?

Utenfor Machakos (en by et stykke utenfor Nairobi) kan man virkelig få satt sine oppfatninger om naturlovene på prøve. På en veistubb oppover Red Hill, eller Magnetic Hill som det også kalles, er det et naturfenomen som kan holde en våken noen netter. I forbindelse med min tur til Kenya besøkte vi denne forunderlige bakken. Her funker rett og slett ikke gravitasjonen. Vannet renner oppover bakken. Vi slo av motoren på Land Roveren, og satte den i fri - og ja; den trillet oppover bakken! En tom vannflaske rullet sakte oppover bakken! En full vannflaske rullet raskt oppover bakken!! En tvers igjennom guffen opplevelse. Fenomenet finner du noen få steder i verden. Her ser du litt mer om dette;


Nairobi

I september var jeg en drøy uke i Nairobi for å se på prosjektene som elever og ansatte ved Bergeland videregående skole har samlet inn penger til i 10 år. Jeg reiste sammen med Leif Gunnar Wikene som er rektor og Nils Christian Faarlund som har fungert som en frivillig konsulent for oss, og som var reiseleder (kanskje naturlig siden dette var hans 27. tur til Kenya).
Det ble en uke med intensiv innføring i utviklingsarbeid. Vi møtte utrolig mye folk fra ulike samfunnslag. Vi besøkte folk i flere slummer, og vi var hjemme hos pastorer og andre. Hele veien møtte vi masse flotte folk.

Formålet med turen var å gjøre opp status for prosjektene våre, og sammen med lokale partnere finne en vei videre. Bergeland har vært med å bygge opp en barnehage og en mor/barn klinikk i Ongata Rongai, og i tillegg har vi sponset omlag 500 barn fra Kuwinda-slummen med skolegang.


Her kan dere se noen bilder fra turen;

Ingen spellær fotball sånn som oss!

Guttane er tilbake der de hører hjemme. Sandefjord tar en solid anneplass i Adeccoen! Nå er det slutt på ustå ferjeturer til Høddkamper og skogsturer til Nybersund. Nå skal vi fortsette overtaket på Viking. Vi skal sette sølvgrå østfoldinger på plass!

Når vi spellær som vi kan - er vi best i Norges land. Vi er hvalane i fra fjorden.

Plugget inn

Alle med en viss ekshibisjonisme og taletrang skal jo ha sin egen blogg. Et sted å utlevere seg selv og sine eksentriske idéer og interesser. Her blir det lite utlevering, men kanskje desto mer meninger og synsinger om dette og hint. Og ikke minst mye om "hvalane i fra fjorden".
Free Hit Counters