torsdag 30. april 2009

"Æ vil færra te Mexico"

Avisene kan boltre seg i svære krigsoverskrifter igjen. Dagbladet har kledd nettutgaven i svart (og det har ingenting med opplagstall å gjøre). "13000 normenn kan dø!" gjør seg visst bedre mot svart bakgrunn. Helsedirektøren og helseministeren har også gitt mediene skrekkscenarioene de trengte, da de presenterte de obskure fantasitallene. 13000 nordmenn kan dø. Over 1000000 kan bli syke. Tallene var visstnok mer eller mindre ganget opp fra spanskesyken. En skulle tro at helsetoppene hadde noe større tro på dagens helsevesen.

Så langt jeg har klart å se gjennom krisetåka så er det nå bekreftet at 8 personer er døde av svineinfluensa i Mexico City. Det kan være noen flere. I denne byen bor det omlag 20 millioner mennesker. I USA har man mistanke om omlag 90 tilfeller av sykdommen. I Europa snakker om et dusin bekreftede tilfeller. De fleste av dem har vært i kontakt med Mexico og de er allerede på bedringens vei. Hvert år dør det trolig omlag 1000 nordmenn på grunn av influensa.

I dag har helsedirektøren rygget tilbake til å si at 40% av arbeidsstokken kan bli hjemme fra jobb på grunn av svineinfluensaen. Dels fordi de er syke selv, dels fordi de må stelle syke i familien. Han mener samfunnet må lage kriseplaner for et slikt scenario. Det er sikkert fornuftig. Det er da verdt å minne om at det i siste kvartal i fjor var 115000 nordmenn, 7%, som daglig var borte fra arbeidet på grunn av sykefravær. Dette er et gjennomsnittstall og vi vet jo at dette topper seg kraftig ved eksempelvis en ordinær influensaepedemi. Helsedirektøren sier også at vi i verste fall kan få et 3-doblet antall døde på grunn av svineinfluensaen sammenliknet med en vanlig influensaepedemi. De fleste av de 3000 vil være syke og eldre med et nedsatt immunforsvar.

Jeg har verken fagkunnskaper eller krystallkule til å avgjøre om dette er en kommende pandemi eller ikke. Selvfølgelig er det alvorlig nå WHO setter det alarmnivået de gjør. Men det må allikvel være mulig å beholde en viss edruelighet i situasjonen. Det må også være rett å spørre om det er helsemyndighetenes oppgave å gå så høyt ut før man har noe mer grunnlag for uttalelsene. Det kan ihvertfall skape et troverdighetsproblem som vil være veldig alvorlig den dagen vi eventuelt skulle stå overfor en virkelig krisesituasjon. Og her nytter det ikke å skylde på media. Her har helsedirektøren og helseministeren gitt kristetørste journalister det de trengte.

Ingen kommentarer:

Free Hit Counters