tirsdag 17. februar 2009

Klokskapen forbeholdt de få og grå

Det er vareopptelling i mediehusene om dagen. Det vil si de teller sitt opplag. Og det blir for traurig, så teller de antall lesere. For mange av de store avisene er det traurig lesing uansett. Opplagstallene går lukt ned for de store avisene. Det er kun de ultralokale som stiger sammen med Morgenbladet og et par andre nisjeaviser. Men redaktørene og aviseierne klamrer seg til masten på den synkende cellulosebåten. Ikke så rart - skipperne er over 40 år, og mange av båtene bærer fortsatt skattene for eierne.

Vil Stavanger Aftenblad overleve den nære fremtiden på papir? Det vil den selvsagt. Mer interessant er hvilken posisjon den vil ha. Jeg tror papiravisen til Aftenbladet er marginalisert innen 10 år. Den lever, men i skyggen av det øvrige multimediale mediehuset. Men hva jeg tror og mener er jo uinteressant - spesielt for eierne - og spesielt så lenge de tjener penger på papiret
Men hva avisene gjør for å holde på avisleserne er veldig interessant. Det synes som en generell tilnærming at nettutgavene skal ta seg av det kjappe, det korte, mens dybden, refleksjonen prioriteres til papiret.
- Hvem er det som leser mest av papiret? Svar: De over 35
- Hvem leser mest på nett og minst av papiret? Svar: De under 25

Mediehusene er vant med at de unge starter som avisabbonnenter når de stifter familie. Og slik håper/tror de at det fortsatt skal være. Jeg tror ikke det er så sikkert. De som nå er i tenårene er noen av de virkelig første digitale innfødte. Vi andre har vært mer eller mindre digitale innvandrere. Jeg tror ikke disse innfødte kommer til å gå over til papiret. Deres viktigste informasjons- og kommunikasjonskilde er - og vil være - nettet. Og hva vil det si for posisjonen for mediehusene hvis det legges opp til at det aller meste av klokskapen er forbeholdt et papir fremtidens lesere ikke bryr seg om?

Ved vår videregående skole har vi sett et interessant skifte de siste 2-3 årene. Selvfølgelig ingen valid statistikk, men allikevel en interessant observasjon blant tenåringer; I løpet av disse siste 2-3 årene har de totalt sluttet å bruke sine utskrifts- og kopimuligheter (i samme periode har dette blitt gratis!). For 4 år siden skrev de ut enormt mye blant annet fra nettet. Nå får trærne stå i fred for de unge. Kanskje kommer bråstoppen fortere enn vi aviselskere aner.

mandag 16. februar 2009

Er drensen tett?

Huset burde vært malt. Vi skulle hatt et ekstra bad. Terassen kunne vært større. Drensen må skiftes. Huset må absolutt vaskes.

Vi har stadig prosjekter som skal - bør - burde vært gjennomført. Fortsatt er det mye selvgjort (dog ikke alltid velgjort), men mange av oss tyr også til profesjonell hjelp for å komme i mål. Og hvordan får vi tak i folk. Det er ikke lenger noe automatikk at vi sporenstreks ringer maler Brun eller snekker Andersen når prosjektene har vokst seg litt for store. Nei, for var det ikke naboen som sa at han kjente en rørlegger hos Mye Rør AS som kunne ta det billig i påska? Og så var det han på jobben som hadde brukt en drivende dyktig estisk elektriker. For ikke å snakke om han rumeneren som kunne gjøre det gratis bare han fikk bo i kjelleren.

Terskelen for å bruke / utnytte svart arbeidskraft har blitt skremmende lav. I mange sammenhenger er terkselen helt borte. Det som kanskje er mest foruroligende er at det er så mange ellers oppegående og samfunnsbevisste mennesker, som er totalt bevisstløse på dette området. Ikke er det snakk om at det er nøden som får oss til å legge fra oss de moralske skruplene heller; Velbeslåtte og kvinner og menn skryter av hvor billig de fikk malt hytta av tre litauere som bodde i vedboden.

En blir nesten sett på som en litt fortapt idiot om man insisterer på å male boet sitt hvitt. "- Dette er da ikke kriminelt - det er bare sunt økonomisk vett." Og det er heller ingen samfunnsdebatt om dette temaet. Mediene er totalt stille. Politikerne er stille. LO og NHO skal ha en konferanse i mars - ellers er de stille. Kanskje ikke så rart. Redaksjonssjene, partipampene og de andre pampene skal jo også male huset.

På nevnte konferanse kommer det ny statistikk. Den vi har nå er 3 år gammel. Den viste at halvparten av den voksne befolkningen i landet kjente andre som hadde benyttet seg av svart arbeidskraft. 13% hadde selv benyttet slik arbeidskraft!

Populær gjeng disse 13.

tirsdag 10. februar 2009

Når fjesene på Facebook blir skrukkete

Stadig flere fjeser seg på Facebook. Antallet aktive brukere av Facebook økte fra 50 til 110 millioner fra 2007 til 2008. Den gruppen som øker mest er de over 25 år. Hittil har dette nettsamfunnet i stor grad vært tenåringene og de unges arena. Her har de levd større eller mindre deler av sine liv i fred fra mødre, besteforeldre, lærere, onkler og tanter. Hva skjer nå?

"Hjelp mamma er på Facebook!"
Dette var den høyst relevante overskriften i en nettavis. Og hva skjer med dette nettsamfunnet når vi får denne økningen i foreldregenerasjonen? Er vi i ferd med å skape en arena på tvers av generasjonene? Skal endelig kløftene fylles?

Neppe. Spørsmålet er nok heller hvilket verktøy, hvilken sosial arena de under 25 finner som erstatning for Facebook. Min spådom er at innen årets utgang, så er Facebook dominert av de over 30. De andre med fremtiden foran seg har funnet helt andre arenaer. Hvilke?

mandag 2. februar 2009

Valgyre politikere

SV har tydeligvis foretatt en kollektiv innmeldelse i Kortidsminneforeningen. Nå er de nok engang ute å lover gratis skolemåltid. Den gang da gjaldt lovnaden varmmat - uforglemmelig illustrert av SV-toppene med kylling og pasta. De 4 årene siden har de hatt all makt og ære i landet, jammen. Hva har skjedd? Boltrer våre håpefulle i gastronomiske lekkerbiskener? Nei, selvfølgelig ikke. Noen kommuner har sagt opp rådgiverne og helsesøster og sørger for at elevene får en banan eller eple av læreren (- i min tid var det omvendt!?). Det er det hele. Men SV gir seg ikke - har de ikke klart det med flertall, så skal de i hvertfall klare det nå. Nå er det riktignok moderert til en kald (men veldig god!) nistepakke. Fra varmmåltid til eple. Fra nistepakke til...? Jeg foreslår at de legger seg på en realistisk linje. Server en skje sana-sol til hver!


Det alvorlige med SVs skoleplaner er selvfølgelig deres ønske om å få alle barna i den gode statens varetekt, så lenge som mulig. Bård Vegard Solhjell mener jo å vite at "alle barna går på SFO allikvel", så da kan han like godt integrere den i en heldagsskole. Men, nei takk som byr. Vi må iallefall få barna hjem slik at de får seg noe ordentlig mat.

Nye regler

Igjen så bombes Gaza. Våpenhvilen krangles det om - både mellom og blant palestinerne og israelerne. Og i følge statsminister Olmert, så er det nå nye regler som gjelder. Slutt er det på øye-for-øye og tann-for-tann. De nye reglene er uforholdsmessighet. Som for å komme ny kritikk i forkant varsles det på forhånd at svarene fra Israel ikke på noen måte vil stå i stil med angrepene fra Hamas. Det er vanskelig å se utenfra hva Israel mener de skal oppnå med en slik reaksjonsform. Man skaper enorme lidelser, knuser mye av den infrastrukturen som er bygd opp (dels av verdenssamfunnet), stenger inne mulighetene for utvilkling, samhandel og sameksistens. De klarer sikkert å knuse det som er av militært apparat på Gaza - men tror de at de kan holde det hermetisk lukket videre? De klarer sikkert å ydmyke Hamas - men ser de ikke at de først og fremst ydmyker befolkningen på Gaza?

Hvor går veien fra murer, kontrollposter, bomber og lidelse til sameksistens og bygging av tillit? For de har jo ingen andre valg uansett hvor overlegen den ene parten er.
Free Hit Counters