tirsdag 17. februar 2009

Klokskapen forbeholdt de få og grå

Det er vareopptelling i mediehusene om dagen. Det vil si de teller sitt opplag. Og det blir for traurig, så teller de antall lesere. For mange av de store avisene er det traurig lesing uansett. Opplagstallene går lukt ned for de store avisene. Det er kun de ultralokale som stiger sammen med Morgenbladet og et par andre nisjeaviser. Men redaktørene og aviseierne klamrer seg til masten på den synkende cellulosebåten. Ikke så rart - skipperne er over 40 år, og mange av båtene bærer fortsatt skattene for eierne.

Vil Stavanger Aftenblad overleve den nære fremtiden på papir? Det vil den selvsagt. Mer interessant er hvilken posisjon den vil ha. Jeg tror papiravisen til Aftenbladet er marginalisert innen 10 år. Den lever, men i skyggen av det øvrige multimediale mediehuset. Men hva jeg tror og mener er jo uinteressant - spesielt for eierne - og spesielt så lenge de tjener penger på papiret
Men hva avisene gjør for å holde på avisleserne er veldig interessant. Det synes som en generell tilnærming at nettutgavene skal ta seg av det kjappe, det korte, mens dybden, refleksjonen prioriteres til papiret.
- Hvem er det som leser mest av papiret? Svar: De over 35
- Hvem leser mest på nett og minst av papiret? Svar: De under 25

Mediehusene er vant med at de unge starter som avisabbonnenter når de stifter familie. Og slik håper/tror de at det fortsatt skal være. Jeg tror ikke det er så sikkert. De som nå er i tenårene er noen av de virkelig første digitale innfødte. Vi andre har vært mer eller mindre digitale innvandrere. Jeg tror ikke disse innfødte kommer til å gå over til papiret. Deres viktigste informasjons- og kommunikasjonskilde er - og vil være - nettet. Og hva vil det si for posisjonen for mediehusene hvis det legges opp til at det aller meste av klokskapen er forbeholdt et papir fremtidens lesere ikke bryr seg om?

Ved vår videregående skole har vi sett et interessant skifte de siste 2-3 årene. Selvfølgelig ingen valid statistikk, men allikevel en interessant observasjon blant tenåringer; I løpet av disse siste 2-3 årene har de totalt sluttet å bruke sine utskrifts- og kopimuligheter (i samme periode har dette blitt gratis!). For 4 år siden skrev de ut enormt mye blant annet fra nettet. Nå får trærne stå i fred for de unge. Kanskje kommer bråstoppen fortere enn vi aviselskere aner.

Ingen kommentarer:

Free Hit Counters