mandag 16. februar 2009

Er drensen tett?

Huset burde vært malt. Vi skulle hatt et ekstra bad. Terassen kunne vært større. Drensen må skiftes. Huset må absolutt vaskes.

Vi har stadig prosjekter som skal - bør - burde vært gjennomført. Fortsatt er det mye selvgjort (dog ikke alltid velgjort), men mange av oss tyr også til profesjonell hjelp for å komme i mål. Og hvordan får vi tak i folk. Det er ikke lenger noe automatikk at vi sporenstreks ringer maler Brun eller snekker Andersen når prosjektene har vokst seg litt for store. Nei, for var det ikke naboen som sa at han kjente en rørlegger hos Mye Rør AS som kunne ta det billig i påska? Og så var det han på jobben som hadde brukt en drivende dyktig estisk elektriker. For ikke å snakke om han rumeneren som kunne gjøre det gratis bare han fikk bo i kjelleren.

Terskelen for å bruke / utnytte svart arbeidskraft har blitt skremmende lav. I mange sammenhenger er terkselen helt borte. Det som kanskje er mest foruroligende er at det er så mange ellers oppegående og samfunnsbevisste mennesker, som er totalt bevisstløse på dette området. Ikke er det snakk om at det er nøden som får oss til å legge fra oss de moralske skruplene heller; Velbeslåtte og kvinner og menn skryter av hvor billig de fikk malt hytta av tre litauere som bodde i vedboden.

En blir nesten sett på som en litt fortapt idiot om man insisterer på å male boet sitt hvitt. "- Dette er da ikke kriminelt - det er bare sunt økonomisk vett." Og det er heller ingen samfunnsdebatt om dette temaet. Mediene er totalt stille. Politikerne er stille. LO og NHO skal ha en konferanse i mars - ellers er de stille. Kanskje ikke så rart. Redaksjonssjene, partipampene og de andre pampene skal jo også male huset.

På nevnte konferanse kommer det ny statistikk. Den vi har nå er 3 år gammel. Den viste at halvparten av den voksne befolkningen i landet kjente andre som hadde benyttet seg av svart arbeidskraft. 13% hadde selv benyttet slik arbeidskraft!

Populær gjeng disse 13.
Free Hit Counters